FOLYAMATOS TAGFELVÉTEL 5 ÉVES KORTÓL!

Edzések szeptember 4-től a szokott helyszínen.

Bővebben »
Mikulás Kupa, Cegléd - Nemzetközi kumite verseny

2018. december 10.

Mikulás Kupa, Cegléd - Nemzetközi kumite verseny

Sikerrel zárult idei utolsó versenyünk, a Mikulás Kupa, hiszen mind a 11 versenyzőnk helyezett lett! Ismét elmondható, hogy magabiztosan küzdöttek versenyzőink, hiszen a küzdelmeik döntő ...

Bővebben »
IV. ENSI Kupa, Érd - Nemzetközi kumite verseny

2018. február 26.

IV. ENSI Kupa, Érd - Nemzetközi kumite verseny

6 ország közel 250 versenyzőjével került megrendezésre az utánpótlás és felnőtt kumite verseny, amin a betegségek miatt végül 9 versenyzővel és 1 bíróval vettünk részt. A ...

Bővebben »
1%

2018. február 24.

1%

Kérjük, segítse munkánkat SZJA 1%-ának felajánlásával! Adószámunk: 18551006-1-09 Így rendelkezhet 1%-áról 2018. május 22-ig: - a személyi jövedelemadó-bevallás részeként ...

Bővebben »
20 ÉV - 20年

2017. március 14.

20 ÉV - 20年

1997. március 14. - húsz éve, ezen a napon alakult meg a KIYOSUMI Dojo, amely azóta is töretlenül halad az úton, amelyen akkor elindult - a Tradicionális Kyokushin Karate útján. Azóta sok ...

Bővebben »
Közlemény a 2019. évben átutalt SZJA 1% felhasználásáról

Köszönjük, hogy SZJA 1%-ának felajánlásával segítette munkánkat!

Gyermekem 8,5 éves, 1 éve kezdett járni. Elsősorban a mozgáskoordináció fejlesztése volt a célunk, ezen túl szerettünk volna olyan sportágat választani, ami nem csak a fizikai erőnlétét fejleszti, hanem oktató-nevelő céllal magabiztosabbá, határozottabbá, céltudatosabbá is teszi. Mindemellett fontos volt, hogy tartozzon egy olyan közösséghez, ahol jól érzi magát. Eleinte tartottunk attól, hogy a karatéban megkövetelt fegyelem és „szigor” talán nem lesz kezelhető a gyerek számára. Az edzések hatására a mozgáskoordinációs problémái hihetetlen módon és gyorsasággal fejlődnek. Magatartásában is nagyon pozitív a változás ilyen rövid idő alatt is, határozottabb, magabiztosabb lett, bátrabban kiáll önmagáért és barátaiért egyaránt. Mi csak pozitív véleménnyel tudunk nyilatkozni a Dojó-ban folyó munkáról.

Seprényi Erika

Fiam 13 éves, 4 éve kezdett karatézni. Nagyon hasznos sport és nagyon magas színvonalú, hagyománytisztelő oktatás folyik a Dojó-ban. Minden izmot átmozgat és erősít a karate, nagyon hasznos a növekedésben lévő gyermekek számára. Fontos a gerinckörüli izmok erősítése, az izületek védelmére az izomzat fejlesztése ebben az életkorban is. Fegyelmet, kitartást, relaxációs technikát, stresszoldást tanulnak a gyerekek. A test fejlesztése mellett a lélek erősítésére is hangsúlyt fektet a Dojó. Nagy előnye a Dojó-nak, hogy nem verseny- és nem eredmény centrikus, a test és lélek fejlesztése a fő cél és nem tűri az agressziót. A magam részéről látni sem bírom a küzdősportokat, ennek ellenére én is elkezdtem karatézni és saját magamon tapasztalom e mozgásforma hasznát.

Dr. Káposzta Rita

gyermekgyógyász, reumatológus, endokrinológus
DEKK Gyermekgyógyászati Intézet

...én ajánlom a lányoknak is a Kyokushin Karatét, hiszen sokszor mondják, hogy a mai világban jó, hogyha egy lány meg tudja védeni magát. Végül is az én anyukám is ezért fogadta el, bár eleinte ő is inkább más felé akart engem terelni. Azt szerette volna, hogy valami lányosabb sportot válasszak, de nekem ez így nagyon megtetszett, és már az elejétől fogva jól is éreztem magamat, így itt maradtam. A sérülésektől sose féltem, mert az elején, amikor még kezdők voltunk, óvatosabban bántak velünk és fokozatosan erősödtünk bele az egész rendszerbe. Mindegy, hogy fiú vagy lány valaki, így egyre jobban hozzászokik fizikálisan-mentálisan is.

Kriszti

20 éves, 5 éve karatézik

Gyermekem 9 éves, 4-5 éve kezdett karatézni. Ez a sportág tetszett neki a legjobban, mind szellemiségében, mind pedig a testedzés formájában. Az oktatás színvonala a lehető legjobb, ezért jár ide a gyerekem, mert mint magamnak, neki is a legjobbat szeretném. Büszkén mondom el, ha kérdezik, mit sportol és hogy ki az edzője.

Magyar János

igazgató
SZÖVÁLL KV.

11 éves fiam 4 éve karatézik. Nagyon hasznos sportnak tartom, mind erőnléti, mind állóképességi szempontból. Fiamnak önbizalmat és önfegyelmet adott. Rendszert visz a diákok életébe, ezáltal a tanulás is jobban megy és a szabadidő is nagyobb becsben van tartva. Ezen kívül a karate egy csoporthoz, baráti körhöz köti, amely az évek során kialakult. Az oktatás színvonalát a legjobbnak tartom. Számomra Shihan személye a biztosíték, hogy jó kezekben van a fiam. A Dojó-ban tanuló karatékák, főleg az idősebbek és magasabb övfokozatúak, példával szolgálnak, hogy kitartó, kemény munkával milyen szintre lehet eljutni az évek során.

Pongor András

tanár, igazgatóhelyettes
Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola

Fiam fél éve jár karatézni, előtte többféle sportot kipróbált már, egyéni és csapat sportokat is, de egyik sem ragadta meg igazán. Kíváncsi lett a küzdősportokra. Hosszas keresgélés után találtuk meg ezt a Dojó-t és úgy látom, nagyon jól érzi itt magát. Néhány edzés után érezhetően nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett. Erősödött az önbizalma és az alakja is sokat változott. Mindezt a pozitív változást folyamatosan érzékelem. (Egy ingadozó hangulatú kamasz anyukájaként nem tudok elég hálás lenni mindezért )

egy 15 éves fiú anyukája

Gyerekkorom óta érdekelnek a küzdősportok, de sajnos nem volt lehetőségem, hogy kipróbáljam őket. Egyszer azonban barátaimat elkísértem Karate edzésre. Nagyon megtetszett a hely és a többi karatéka mentalitása. Ugyanis attól féltem, hogy felnőtt lévén már nem sok esélyem van ennek a Harcművészetnek az elsajátítására és esetleg lenéznek, mert felnőttként nem tudom azokat, amiket a kicsik. De szerencsére nem így történt, talán ezért is maradtam itt.

Név nélkül

Események

Dojo tábor – 2013. 06. 29-07.05.

2013. július 26.

Dojo tábor – 2013. 06. 29-07.05.

Az ovis-elsős karatékákhoz hasonlóan a nagyobbak és a felnőttek számára is edzőtáborral zárult az idei tanév. Itt már komolyabb dologról volt szó, hiszen ez a tábor már 7 napos (!) volt, ami nagyon nagy fizikai és szellemi terhelést jelent a karatékák számára, de egyúttal ez hordozza a komoly fejlődés lehetőségét is.
Mivel ebben a táborban is voltak kisebb életkorú (2-4. osztályos) karatékák, ezért ők egyrészt bejárósként táboroztak, másrészt pedig az ő programjukban több pihenő, játék és szabadidős program szerepelt, beleértve a frissítő fürdőzést is. Természetesen ez utóbbit várta mindenki, noha a tanyasi programok (szekerezés, íjászat, stb.) illetve a vízi pisztoly/vízi puska csaták is népszerűek voltak.
Mivel ez a tábor már övvizsgával zárult, ahol mindenki számot ad az előző év óta megszerzett tudásáról, így természetesen a táborban szisztematikus, komoly szakmai munka folyt, amit minden karatékának életkorának és övfokozatának megfelelően kellett teljesíteni ahhoz, hogy részt vehessen az övvizsgán.
Tekintettel arra, hogy a Dojo-ba hosszú évek óta járó karatékák életkora és övfokozata folyamatosan emelkedik, így az évközi szakmai munka színvonala is egyre magasabb, így ezeknek a karatékáknak az övvizsgát is egyre magasabb szinten kell teljesíteniük mind fizikálisan, mind mentálisan. A fejlődés ezen kívül azt is magában hordozza, hogy egyre több új kihívást is teljesíteniük kell a karatékáknak, ami az edzések között plusz gyakorlást kívánt a táborban. Idén ilyen volt a tameshiwari, azaz a töréstechnika gyakorlása különböző kéztartásokkal illetve lábbal is, mivel idén először a magas öves vizsga részét képezte a törés is. Az érintett vizsgázók év közben is folyamatosan készültek erre, edzéseken fokozatosan megerősítették a töréskor használt kéz- és lábfelületeket illetve gyakorolták a töréseket az edzések során és bemutatókon is. Ők ezt a munkát folytatták a táborban is az edzések közötti gyakorlások során, a többiek (alacsonyabb övesek) pedig a jövőbeni magas öves vizsgára készülés jegyében kezdték el a töréstechnikák gyakorlását a táborban. A fekete öves Senpai-ok irányításával rávezető gyakorlatokkal kezdték a tanulást, majd később pedig gyakorló deszkák segítségével már ők is élesben próbálhatták ki koncentrációjukat, pontosságukat, gyorsaságukat és erejüket, amik a sikeres töréshez szükségesek. A fiatalok mindig szeretik a kihívásokat, így ezek a gyakorlatok nagy népszerűségnek örvendtek a tábor során.
A töréstechnikákon kívül ebben a táborban már nagy hangsúly helyeződött az önvédelmi technikák illetve a kata bunkai gyakorlására is, ami annyit jelent, hogy a formagyakorlatok során – amik képzelt ellenfél elleni küzdelmet jelentenek – nemcsak a levegőbe kell bemutatni életszerűen a védéseket és támadásokat, hanem a mozdulatokat értelmezni is tudni kell, azaz valódi támadók ellen is be kell tudni mutatni a technikák használhatóságát, adott esetben többféle módon is. Ez is egy út ahhoz, hogy a karatékák a szabad küzdelemben még széleskörűbben és hatékonyabban tudják alkalmazni a karate technikákat illetve szükség esetén nem gyakorló körülmények között, hanem az életben is meg tudják védeni magukat.
A különösen meleg időjárás és az előbb említett plusz kihívásokkal együtt is elmondható, hogy a táborlakók az 1 hét alatt magas szinten helytálltak mind fizikálisan, mind mentálisan, így mindenki lehetőséget kapott, hogy az övvizsgán bemutathassa, mennyit fejlődött az elmúlt vizsga óta.
Idén külön kuriózuma volt az övvizsgának, hogy 2 fiatal és egy idősebb karatéka lehetőséget kapott, hogy itt vizsgázzanak magas övfokozatra, azaz barna övre, ami a fekete öv előtti utolsó állomás illetve egy senior korú karatéka pedig fekete övre, az 1. mester fokozatra. Az egyébként is nagyon kemény és sokrétű vizsga számukra a már említett töréstechnikai vizsgával kezdődött, melynek során különböző törésnemekkel (= különböző kéz- és lábtartásokkal) kellett eltörnie mindenkinek az övfokozatának megfelelő mennyiségű cserepet. A megfelelő felkészülésnek köszönhetően mind a négyen sikeresen teljesítették a feladatot, azonban így is tanulságos volt számukra a vizsgának ezen része. A többi táborlakó is végignézte a töréseket, így ők is tanulhattak úgy a hibákból, mint a jó dolgokból.
A törést követő utolsó napon került sor az övvizsga technikai részére, amely a 4 magas övre vizsgázónak természetesen tovább tartott, mint a többiek számára és így végül 3 óra 15 perc után kimerülve, ám a jól végzett munka örömével mehettek pihenni, hogy az ebéd utáni rövid szünet során a kumite (kumite = full contact küzdelem) vizsgára készüljenek.
Az övvizsgát végig csinálta a 3 fekete öves fiatal mesterünk is illetve egy barna öves, 1. kyu-s (kyu = tanuló fokozat) karatékánk is, hiszen ők a későbbi fekete öves vizsgájukra készültek. Nagy Krisztina 1. dan fokozatra, míg Senpai Badar Máté illetve Mosolygó Tamás 2. dan fokozatra szándékozott vizsgázni a két héttel későbbi pilismaróti nemzetközi táborban, amit minden évben Shihan Wakiuchi Tsutomu 6. danos japán mester vezet. A harmadik 1. danos karatékánk, Senpai Badar Bence is 2. danos vizsgájára készült, csak annak az időpontja még bizonytalan, hiszen Bence Senpai nem tudott részt venni a pilismaróti táborban, mivel a mi táborunkat követően pár napon belül visszautazott New York-ba, ahol Uchi Deshi-ként folytatja tanulmányait az ottani Dojo-ban, amit Shihan Katsuhito Gorai 6. danos mester vezet, aki tavaly a mi táborunkban volt meghívott oktató. (Uchi Deshi = bentlakásos tanítvány, aki a Dojo-ban lakik és napi 3-4 edzés mellett ellátja a Dojo körüli teendőket, takarít, adminisztrációs munkát végez, edzést tart, versenyszervezésben segít illetve megcsinál bármit, amire a mestere utasítja). Bence Senpai összesen 6 hónapot tölt Uchi Deshi-ként a new york-i Dojo-ban, ami a fizikális kihívás mellett mentálisan még nagyobb erőpróbát jelent!
A magas szintű technikai vizsga után kb. 1,5 óra pihenőt követően kezdődött a kumite vizsga, melynek során éles küzdelemben kell helyt állniuk a karatékáknak. Ezen életkortól és övfokozattól függetlenül mindenki részt vesz, csak a küzdelmek száma illetve hossza különböző. Alacsonyabb övfokozatra illetve életkorban néhány küzdelemben kell megmutatnia a vizsgázónak a hozzáállását, az addig megtanult küzdőtechnikák alkalmazását, a harci szellemét, stb. Itt még az erő nem annyira domináns tényező, magasabb övre azonban már többet kell nyújtani, adott esetben nagyobb, erősebb ellenfelek ellen is bizonyítania kell a vizsgázónak elszántságát.
Barna övre a sorozat küzdelmek váltott (azaz pihentebb) ellenfelek ellen zajlottak, 10 küzdelem (10-szer 1 perc) során kellett a 3 vizsgázónak felkészültségüket bizonyítaniuk. A küzdelmekből alaposan kivették részüket a fekete öves Senpai-ok is, ami nagyban megnehezítette a vizsgázók dolgát. Végül mindhárman sikerrel teljesítették a kemény próbatételt és így kiérdemelték a barna övet: Tóth Bence és Balogh Marcell, 16 illetve 15 évesek, akik gyerekfejjel kezdték a Karatét és itt nőttek fel a Dojo-ban valamint Jászberényi Zoltán, aki 36 éves és sok évvel ezelőtt kezdett Karatézni, de a családalapítás és a munkája miatt több évet kihagyni kényszerült, most pedig 3 gyermek édesapjaként, a munka és a család mellett tudta végig csinálni a felkészülést és a vizsgát!
Ezután következett a vizsga fekete övre, ami annyiban különbözik az előzőekben leírtaktól, hogy 10 küzdelem során a vizsgázónak a küzdelmek felét meg kellett nyernie a sikeres vizsgához (1. danra 20-szor 1 perc a hivatalos követelmény, de senior korú karatékák esetében 10-szer 1,5 perc is elfogadott). Itt már az erőnek is fontos szerepe van, hiszen ha a vizsgázó a küzdőidő letelte előtt harcképtelenné tudja tenni ellenfelét, akkor így időt „spórolhat” magának és a következő küzdelemmel folytathatja a vizsgát, ami ekkora terhelésnél nem elhanyagolható előny. Ezen felül pedig ilyen magas szinten természetesen a küzdelmeknek a színvonala és a keménysége is nagyobb kell, hogy legyen az előzőeknél. Egy 45 éves karatékánk, Holléry Tibor vizsgázott fekete övre, aki az előbb leírtakhoz hasonlóan 2 gyermekes édesapaként, felsővezetőként munka és család mellett készült fel erre a komoly megmérettetésre és a küzdelmekben is keményen helyt állva, a küzdelmek felét megnyerve érdemelte ki a mester fokozatot, ami minden tiszteletet megérdemel!
A vizsga során látott magas színvonalú munkának és kimagasló teljesítményeknek megfelelő volt az eredményhirdetés is, ami ünnepélyes keretek között, a szülők, hozzátartozók részvételével zajlott a táborzáró vacsorát megelőzően. Ennek keretében övfokozatonként emelkedő sorrendben, minden karatéka egyenként kapta meg a karate igazolványát, amelyben természetesen már szerepelt az új övfokozatról szóló bejegyzés. (Technikai okokból nem érkeztek meg Japánból az övfokozat megszerzését igazoló kyu diplomák, így ezek átadására szeptemberben kerül sor.) A négy magas övre vizsgázó karatéka az eredményhirdetés végén került sorra, akik a karate igazolvány átvételével együtt új övüket is megkapták, amit Sensei kötött fel a derekukra. Először a három barna öv „talált gazdára”, majd a fekete öv is felkerült, így a szülők és a többi karatéka vastapsával kísérve méltóképp zárult az 1 hetes, kemény tábor. A jó hangulat a vacsora során is megmaradt és a megérdemelt új övfokozatok birtokában a karatékák egyöntetű lelkesedéssel beszéltek a nyári pihenőt követő szeptemberi folytatásról.

« Vissza az eseményekhez